Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2012 23:10 - Мусака с патладжан (турска мусака)
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 11430 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2012 14:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Това ядене няма много общо с традиционната българска мусака освен, че се прави с кайма. Но това няма никакво значение. Вкусно е и разкрива една нотка от Ориента.

За мусаката казват, че е с арабски произход. Названието означавало „изстуден”. Може би. Арабският език не ми е силната страна. Яд ме е само на гърците, че си я присвоиха и регистрираха като гръцка рецепта. Както си и приписват и факта, че културата на Европа идвала от тях. Както и да е ...

Вероятно моята рецепта не е точно турска рецепта. Не споря. Но е вкусна рецепта. За първи път я направих и съм доволен от резултата.

Все повече ме изненадва патладжана като продукт. На пръв поглед- груб, на вкус- горчив. След необходимата обработка се превръща в мек и вкусен продукт, незаменим в много рецепти. Подхождаш с любов и той ти се отблагодарява.

Та като казах „любов”:

„- Скъпа, можеш ли да играеш на криеница?

- Разбира се, любов моя!

- Тогава може ли да се скриеш, ама така, че да не мога да те намеря никога.”

 image

 

Продукти:

-   1-1 Ѕ кг патладжан;

-   олио;

-   3-4 глави лук;

-   500 гр кайма. По оргинална рецепта- агнешка, аз ползвах „смес”;

-   1 връзка магданоз;

-   600 гр домати или 1 буркан цели домати;

-   2 зелени чушки;

-   2 червени чушки;

-   Сол;

-   Черен пипер.

  

Приготвяне:

Обелете патладжаните. Аз го направих с белачка за картофи. Става сравнително бързо и лесно. Аз нарязах патладжана на кубчета. Може и на кръгчета. Сложете го във посолена вода. Нека да постои около 30 минути.

Обелете лука и го нарежете на не много ситно. Запържете го до златисто.

image

Разделете доматите на две. Ако са пресни доматите, половината нарежете на дребно, а другата половина – на кръгчета. Ако са от буркан, нарежете половината на дребно, а другата половина на едро.

Добавете каймата към лука. Разбъркайте хубаво. Запържете до полуготовност.

image

Подправете със сол и черен пипер. Добавете дребно нарязаните домати.

image

Оставете яденето да поври 5-6 минути. Добавете ситно нарязания магданоз и отстранете каймата от котлона.

Нарежете чушките на кръгчета или на парченца около 2 х2 см. Аз имах подръка няколко жълти чушки и една зелена и ползвах тях.

Включете фурната на 180 градуса,

Извадете патладжаните от водата. Подсушете ги както намерите за добре. Запържете ги.

image

Сложете патладжаните на дъното в тавичка.

image

Отгоре сложете каймата.

image

Третия слой е от чушките.

image

Най- отгоре сложете едро нярязаните домати.

image

Ако сте ползвали пресни домати и яденето изглежда сухо, добавете 4-5 с.л. гореща вода или червено вино. Ако сте ползвали консервиран домат, не е необходимо да се добавя нищо.

Сложете тавичката в загрятата фурна. Печете около 30-40 минути. Ако яденете не хване загар, включете фурната на грил за 10 минути.

Извадете и изстудете мусаката.

image

Мусаката е вкусна студено поднесена.

Начало на моя блог | Менюто в моя блог



Тагове:   мусака,   патладжан,   рецепти,


Гласувай:
3
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 578808
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031