Прочетен: 3491 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2014 08:26
Тази рецепта ми е донесена от Лондон (и преведена) от една много добра приятелка. Рецептата е от веригата ресторанти Tibits (http://tibits.co.uk). Tibits е продължител на кухнята на Hilti – най-стария вегетариански ресторант в Европа (от 1898 г.).
Ако сте с традиционен вкус, стойте на далеч от тази рецепта.
Лингуините са вид плоска паста подобна на фетучините. По-широки са от спагетите, но по- тесни от фетучините- около 4 мм. Произхождат от Генуа и Легурия. Правят се от бяло или пълнозърнесто брашно. По нашите магазини има ленгуини от 3-4 фирми производители.
Не знам дали ще има разлика във вкуса, ако вместо лингуини се използват спагети. Най- много някой италианец да припадне от изненада или от ужас, че експериментираме със скъпоценната им паста.
Вече съм убеден, че нещо им „куца” във вкуса на „жабарите”. Оня ден един от тях си поръча леща яхния с 2 топки варен ориз. За добавка към този буламач си беше вземал и задушени броколи. Ходи и ги разбери.
Като ще караме интернационално, та:
„Попитали американеца, италианеца и българина коя обичат повече: жената или любовницата ?
Американеца казал:
- Ее.. тук е Америка. Ние имаме американска мечта - жена, деца. Естествено, че обичам жената !
Италианеца казал:
- Ка-а-а-ак тука е Италия. Аморе, любов, вино. Естествено че любовницата.
Българина казал:
- Аз спа и с двете, ама най- си обичам мама.”
Продукти за 2 порции
- 150 гр ленгуини;
- 150 гр тиквички (изберете по-твърди);
- 150 мл прясно мляко;
- 100 мл течна сметана за готвене;
- 1 портокал (за направа на 50 мл пресен сок);
- 50 мл зеленчуков бульон;
- 2-3 мл люто олио (олио, в което са престояли люти чушки или смес от олио и чили);
- 15 гр царевично нишесте;
Приготвяне:
Измийте портокалите, настържете кората им и тогава ги изстискайте. Ако портокала е много голям, не ползвайте всичката настъргана кора. Като отделите 50 мл от сока, „на око” преценете каква част от сока остава. Такава част от кората отделете за не използване.
Измийте тиквичката. Нарежете ги на лентички с дебелина 3 мм и дължина 10 см.
Смесете в тенджера млякото, сметаната, портокаловия сок, зеленчуковия бульон, лютото олио и ги сложете на котлона за да заврат. Аз нямах зеленчуков бульон и разтворих Ѕ ч.л. пикантина за супи в 50 мл гореща вода. Нямах и лютиво олио и смесих 1 ч.л. олио и 1 ч.л. чили.
Размийте нишестето с малко вода. Изсипете нишестето в соса за да се сгъсти. Нека да поври още 1 минута. Бъркайте много за да не стане на бучки.
Лингуините се счупват на половина и се слагат да се сварят в солена вода. Аз ги варих 20 минути. След това много хубаво се отцеждат. Най- добре ползвайте сито за тази цел.
Добавете изцедените лингуини, лентичките от тиквичка, портокаловите корички в соса. Сложете съда за заври. Отстранете от котлона и сервирайте веднага.
Реклама: Обичам да готвя, но не обичам да чистя след това, но за това има решение- абонамент за професионално почистване.
Барбекю салата от печени тиквички
Огретен от тиквички и домати