Чувствам се като Нютон. Не, нищо не ми е паднало на главата -макар, че някой може и да твърди подобно нещо. „Чисто и просто” чувствам се като откривател. Тази рецепта сам си я измислих, макар и повлиян от средиземноморската кухня. Сигурен съм, че едва ли някой испанец е чувал за нея.
Някога ходихме семейно в един ресторант в Бургас, който предлагаше испанска кухня. Вечеряхме пиле със зеленчуци в сач. Много ни хареса. След много време реших да се опитам да направя същата рецепта. Направих долуописаната рецепта и в къщи много я харесаха, макар че казаха, че няма нищо общо с оргинала. Така и остана името – „Пиле по испански”.
Рецептата е бърза, лесна и много вкусна. Леко киселичка, много добре върви с вино или бира.
Порции: 4 броя
Време за приготвяне: 30 минути
Продукти:
- 2-3 половинки пилешки гърди;
- 5-6 моркова;
- 2/3 буркан кисели краставички;
- 1 ч.ч. царевица или по-малко;
- 1 ч.ч. пюре от домати;
- 5 с.л. олио;
- Черен пипер;
- Сол;
- Магданоз (по желание);
- Лют пипер (по желание).
Приготвяне:
Нарежете пилешките гърди на ленти около 1 см, а след това лентите на хапки.
Сложете олиото в тиган, а тигана на котлона. Добавете пелешкото. Сложете капак. То започва да си пуска водата и се задушава. Необходими са му около 10 мин.
В това време изчистете морковите и ги нарежете на кръгчета.
Добавете ги към пилешкото. Задушавайте ги 5 минути.
Нарежете киселите краставичките на кръгчета.
Прибавете ги в тигана. Задушавайте ги 5 минути.
Красота- бяло, червено, зелено.
Добавете царевицата и пюрето. Ако пюрето е гъсто, сложете 2-3 с.л. вода.
Сложете черния пипер и ако желаете лютивия пипер. Опитайте преди да сложете сол, защото, ако краставичките са солени, може и да няма нужда от сол.
Не слагайте капак, за да изври течността. След 10 минути яденето е готово.
Сервирайте поръсено с магданоз.
с лудостта на първа любов те обичам
Мъдреците на Поднебесната империя