Прочетен: 3534 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 24.11.2013 20:49
Тази рецепта е моя измишльотина, т.е. запазена марка. Как е измислих, ще кажа по- надолу. Името идва от името на топеното сирене, което много уважавам и винаги използвам. Не, не съм рекламен агент на „Жоси”, просто ме кефи сиренето.
Та, за рецептата… както знаете, простотията не броди из гората. Доказан факт. Работя във фирма, чийто помещения са в района на друга, доста по- голяма фирма. До скоро се хранихме с колегите в стол, който основно обслужва служителите на другата фирма. Някой мързел от другата фирма, явно някой ден е закъснял през обедната си почивка и се оплакал, че заради нас (служителите на чуждата фирма) не може да обядва във времето за почивка. При най- голямата опашка се чака около 5-6 минути и 15 минути за хранене- не повече от 20 мин престой в стола. Кой знае къде е хайманосвал или го мързи да гледа дори, но така или иначе, „отрязоха” ни достъпа до стола, за да не смущаваме обяда на богопомазаните.
Ние си намерихме друг стол. Там обядвах, един ден, татарско кюфте с гарнитура от пържени картофи и задушени броколи. Бяха много вкусни. Не съм очаквал, че пържени картофи може така добре вкусово да се съчетават с броколите. Така ми хрумна да съчетая тези продукти в едно ядене.
Два, три дена мислех, как да стане това съчетаване, но днес го измислих. Много съм горд на себе си. Яденето стана мноооооого добро. Препоръчвам го.
Та нещо за мързела:
„- Вуте, оти копаш седнал?
- Оти щото не мога легнал!”
Продукти за 2 порции:
- 5-6 картофа;
- 450 гр. броколи (замразени или пресни);
- 1 кутийка топено сирене „Джоси”;
- 2 кисели краставички;
- 1 ск. чесън;
- 2 с.л. брашно;
- олио;
- кашкавал;
- копър;
- черен пипер;
- сол.
Приготвяне:
Първо сложете вода да заври със 1 ч.л. сол за да кипнете броколите.
После пригответе съда, в който ще печете. Да не е много голям, около 30 см дължина стигат (говоря за съда).
Обелете картофите и ги нарежете на парченца, както ги сервират по заведенията. Сложете ги в съда. Трябва добре да покрият дъното. Ако не стигат, нарежете още картофи.
Махнете картофите от съда и ги изпържете, почти до готовност. Върнете ги отново в съда за печене.
Посолете. Сложете малко смлян черен пипер и копър на вкус.
Водата трябва да е завряла. Сложете броколите в нея. Ако са замразени, веднага след кипването ги отстранете от котлона. Ако са пресни, нека да поврат около 3 минути.
Лично аз, изсипах броколите в гевгир (голяма цедка) за да се отцедят много добре.
Като поизстинаха малко, ги накъсах и ги подредих върху картофите.
Настържете киселите краставички.
Счукайте чесъна.
Сложете в тиган 2-3 с.л. олио да заври и добавете брашното. Като стане леко жълтеникаво, добавете 1 ч.ч. студена вода. Разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко студена вода. Може да смесете 50:50 вода и бяло вино.
Като ви хареса гъстотата на соса, добавете в тигана топеното сирене и чесъна. Като се разтвори сиренето, прибавете настърганите краставички.
Сложете смлян черен пипер и отстранете от котлона.
Изсипете соса върху броколите.
Сложете да се запече яденето във фурната. Аз я настроих на 180 градуса, долно печене и гореща духалка. За 15 минути беше започнало да хваща загар.
Изкарайте съда от фурната и настържете кашкавал, колкото поискате.
Върнете за да се запече кашкавала. Аз сложих съда на по- високо ниво във фурната и я препрограмирах на грил с обикновен вентилатор. След 5-6 минути яденето беше готово.
Сервирайте студено. По- вкусно е.