Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2013 20:42 - Броколи „Жоси”
Автор: itcook Категория: Рецепти   
Прочетен: 3534 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.11.2013 20:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Тази рецепта е моя измишльотина, т.е. запазена марка. Как е измислих, ще кажа по- надолу. Името идва от името на топеното сирене, което много уважавам и винаги използвам. Не, не съм рекламен агент на „Жоси”, просто ме кефи сиренето.

Та, за рецептата… както знаете, простотията не броди из гората. Доказан факт. Работя във фирма, чийто помещения са в района на друга, доста по- голяма фирма. До скоро се хранихме с колегите в стол, който основно обслужва служителите на другата фирма.  Някой мързел от другата фирма, явно някой ден е закъснял през обедната си почивка и се оплакал, че заради нас (служителите на чуждата фирма) не може да обядва във времето за почивка. При най- голямата опашка се чака около 5-6 минути и 15 минути за хранене- не повече от 20 мин престой в стола. Кой знае къде е хайманосвал или го мързи да гледа дори, но така или иначе, „отрязоха” ни достъпа до стола, за да не смущаваме обяда на богопомазаните.

Ние си намерихме друг стол. Там обядвах, един ден, татарско кюфте с гарнитура от пържени картофи и задушени броколи. Бяха много вкусни. Не съм очаквал, че пържени картофи може така добре вкусово да се съчетават с броколите. Така ми хрумна да съчетая тези продукти в едно ядене.

Два, три дена мислех, как да стане това съчетаване, но днес го измислих. Много съм горд на себе си. Яденето стана мноооооого добро. Препоръчвам го.

Та нещо за мързела:

„- Вуте, оти копаш седнал?

- Оти щото не мога легнал!”

  image

Продукти за 2 порции:

-   5-6 картофа;

-   450 гр. броколи (замразени или пресни);

-   1 кутийка топено сирене „Джоси”;

-   2 кисели краставички;

-   1 ск. чесън;

-   2 с.л. брашно;

-   олио;

-   кашкавал;

-   копър;

-   черен пипер;

-   сол.

 

Приготвяне:

Първо сложете вода да заври със 1 ч.л. сол за да кипнете броколите.

После пригответе съда, в който ще печете. Да не е много голям, около 30 см дължина стигат (говоря за съда).

Обелете картофите и ги нарежете на парченца, както ги сервират по заведенията. Сложете ги в съда. Трябва добре да покрият дъното. Ако не стигат, нарежете още картофи.

image

Махнете картофите от съда и ги изпържете, почти до готовност. Върнете ги отново в съда за печене.

image

Посолете. Сложете малко смлян черен пипер и копър на вкус.

image

Водата трябва да е завряла. Сложете броколите в нея. Ако са замразени, веднага след кипването ги отстранете от котлона. Ако са пресни, нека да поврат около 3 минути.

Лично аз, изсипах броколите в гевгир (голяма цедка) за да се отцедят много добре.

image

Като поизстинаха малко, ги накъсах и ги подредих върху картофите.

image

Настържете киселите краставички.

image

Счукайте чесъна.

Сложете в тиган 2-3 с.л. олио да заври и добавете брашното. Като стане леко жълтеникаво, добавете 1 ч.ч. студена вода. Разбъркайте. Ако е необходимо, добавете още малко студена вода. Може да смесете 50:50 вода и бяло вино.

Като ви хареса гъстотата на соса, добавете в тигана топеното сирене и чесъна. Като се разтвори сиренето, прибавете настърганите краставички.

Сложете смлян черен пипер и отстранете от котлона.

Изсипете соса върху броколите.

image

Сложете да се запече яденето във фурната. Аз я настроих на 180 градуса, долно печене и гореща духалка. За 15 минути беше започнало да хваща загар.

Изкарайте съда от фурната и настържете кашкавал, колкото поискате.

Върнете за да се запече кашкавала. Аз сложих съда на по- високо ниво във фурната и я препрограмирах на грил с обикновен вентилатор. След 5-6 минути яденето беше готово.

image

Сервирайте студено. По- вкусно е.




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: itcook
Категория: Рецепти
Прочетен: 696672
Постинги: 87
Коментари: 88
Гласове: 166
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930